Vil du reagere på denne meddelelse? Tilmeld dig forummet med et par klik eller log ind for at fortsætte. 
IndeksSøgLog indTilmeldSeneste indlæg

 

 Problemer med bundlag - jeg er så træt af det

Go down 
ForfatterBesked
Kiwa

Kiwa

Antal indlæg : 887
Join date : 07/06/09
Age : 56
Geografisk sted : Gladsaxe (KBH området)

Problemer med bundlag - jeg er så træt af det Empty
IndlægEmne: Problemer med bundlag - jeg er så træt af det   Problemer med bundlag - jeg er så træt af det Icon_minitimeLør 24 apr 2010 - 13:42

Ja, som overskriften siger, så er jeg snart ved at være så træt af situationen, især i vores ene akvarium. Desværre opstår problemet også i de andre, hvor der ikke går fisk og guffer i sandet.

1 uge efter vandskift ser det sådan her ud Problemer med bundlag - jeg er så træt af det 704381

Problemer med bundlag - jeg er så træt af det Is.php?i=1615&img=3269_DSC0009

Akvariet er et hjørneakvarium 312 L indeholdende 1 ancistrus og 1 Triglachromis otostigma.

Drives af Eheim 2250 L spandfilter med udstrømmer i overfladen og indsugning ved bunden.
Bundlag fint sand
Dekor: natursten og pvc rør
Lys antal timer: morgen kl. 6-8 eftermiddag/aften 16-23.

Fodring minimal pga. kun 2 fisk.

Akvariet har kørt med denne opsætning/bundlag siden sept md. 2009, og tidligere uden de nævnte problemer med andre besætninger af cichlider siden 2005. (Læs samme pumpe/filter/ lysmængde/vandskift osv)

I de sidste 3 uger kommer der ved hvert vandskift, derudover hvide kalkudfældninger (staves?) på ruderne, samt efter nogle dage, samme seje kalklignende "overfladefilm"

Bundlaget starter (efter oprensning og fjernelse af sidste uges ophobninger) med at danne skorpe. Denne skorpe er efter få dage ca. 1 cm tyk og bliver efterfølgende brun/grøn/sort. Belægningen rammer også de sten der er i akvariet.

Derudover siver der (uprovokeret) luftbobler op fra bundlaget - hvilket jeg selvfølgelig er ekstremt bekymret over da det indikerer, at der virkelig sker ting og sager dernede, som bestemt ikke er af de gode. At fiskene overhovedet lever endnu er mig en gåde. Jeg har en fornemmelse af måske for meget phosfat, men målinger af div. værdier kommer senere.

Triglaen der går der er af gode grunde stoppet med at flytte på bundlaget, så det vendes ikke som det gjorde før i tiden. En del bundlag er fjernet. Ved hvert vandskift fjerner jeg skorperne og de brun/grønne lag. Det der irriterer mig allermest er, at i vores 576 L, hvor der tidligere gik X. boulengeri og guffede, er de samme problemer opstået. Ikke i så stor grad endnu, men skorperne og den brune farve på bundlaget kommer hastigt snigende. Indretning er nogenlundende den samme som her, uden sønderlig cirkulation ved bunden, og meget få fisk i akvariet.

Hvad dælen gør jeg?

Det er ikke en mulighed, at have en sandsildart gående til at guffe i bundlaget.

Har overvejet en meget lille poverhead, placeret ved bunden for at skabe cirkulation, da jeg har en fornemmelse af, at problemet måske også har noget at gøre med stillestående "vand/områder" at gøre. Men den må efter min mening ikke være for kraftig, da fiskene ikke skal generes alt for meget.

Gode råd ønskes meget gerne, og selvfølgelig input fra andre, som måske har haft samme problemer med "fint" bundlag uden at have fiske gående, der konstant vender bundlaget overalt i akvariet. Jeg er så tæt på at smide akvariet ad helvede til, selvom det var meningen at det skulle bruges til mit Trigla forsøg, som jeg gerne vil give mulighed for at grave bare en lille smule. Derfor har jeg endnu ikke kasseret hele bundlaget og stenene, selvom jeg er meget tæt på at give op.

Filtret har tidligere kunne klare belastninger på op til 45 voksne Tropheus eller samme mængde Mbuna. Dengang havde vi aldrig problemer af denne art. Men fint bundlag, og ingen eller meget få fisk til at vende det, så går det bare galt??

Er bundlaget så inficeret, (uagtet at jeg hele tiden fjerner synligt dårligt bundlag) at der kun er den mulighed, at starte helt forfra med helt nyt bundlag??
Tilbage til toppen Go down
http://www.wander.dk
Unimati
Admin
Unimati

Antal indlæg : 2276
Join date : 05/06/09
Age : 42
Geografisk sted : Hvornum, Hobro

Problemer med bundlag - jeg er så træt af det Empty
IndlægEmne: Re: Problemer med bundlag - jeg er så træt af det   Problemer med bundlag - jeg er så træt af det Icon_minitimeLør 24 apr 2010 - 14:14

Det ser kanon godt ud Yvonne. Det er en ny stil lol!

Tre hurtige løsningsmuligheder:

1. Få udstrømmeren til at pege nedad (45 grader), så der kommer flow til bundlaget. Udstrømmeren over overfladen, så der trækkes ilt med ned.
2. Få fat i nogle snegle. De er gode til at lufte bundlaget. Tårnsnegle f.eks., selv om de går hen og bliver en plage på andre måder (sætter sig i pumpen).
3. Få fat i nogle ancistrus hunner. De er helt eminente til at hvivle op i bundlaget. Hannerne laver ikke dagens gode gerning.

Boblerne skal du ikke være nervøs for. Vand kan absorbere ret store mængder gasser, så der skal seriøst noget til, før det bliver farligt. Umiddelbart vil jeg tro, at du skal slukke pumpen i lang tid, før det bliver kritisk med bundlaget..... og så er fiskene jo døde af iltmangel inden Wink

_________________
Mvh Ole
Unimati
Tilbage til toppen Go down
http://www.unimati.biz
green

green

Antal indlæg : 224
Join date : 06/03/10
Age : 67
Geografisk sted : Silkeborg

Problemer med bundlag - jeg er så træt af det Empty
IndlægEmne: Re: Problemer med bundlag - jeg er så træt af det   Problemer med bundlag - jeg er så træt af det Icon_minitimeLør 24 apr 2010 - 14:36

Det ser godt nok træls ud. Problemer med bundlag - jeg er så træt af det 305101

Det kunne måske også være på tide at skifte lysstofrørene, jeg har selv oplevet noget lignende og de rør der sad der i havde forlængst paseret den tid hvor de skulle skiftes, og det hjalp ved mig at de blev skiftet ud. sunny
Tilbage til toppen Go down
Kiwa

Kiwa

Antal indlæg : 887
Join date : 07/06/09
Age : 56
Geografisk sted : Gladsaxe (KBH området)

Problemer med bundlag - jeg er så træt af det Empty
IndlægEmne: Re: Problemer med bundlag - jeg er så træt af det   Problemer med bundlag - jeg er så træt af det Icon_minitimeLør 24 apr 2010 - 15:39

Takker for de hurtige svar. Ja det er sgi ny stil - det må jeg medgive Ole Problemer med bundlag - jeg er så træt af det 16738 Da jeg ikke er vant til den slags, ja så pis... det mig rigtig meget af Problemer med bundlag - jeg er så træt af det 212589

Mht Tårnsnegle, ja så er dem, der tidligere befandt sig deri i bedste velgående, bukket under for, ja hvad det nu er der befinder sig i dette dejlige bundlag. Der er ingen overlevende tilbage. Årsagen kan også være Triglaernes tidligere voldsomme behandling af deres bundlag. Ser faktisk lidt den samme tendens, i de andre akvarier, hvor bundlaget for en lidt voldsom behandling af fiskene (C. foae). Vi har næsten ingen snegle tilbage nogen steder. Glemte at have det med i mit indlæg, for de er jo som du siger en pest for nogle, men for os med fint bundlag er de velkommne, selvfølgelig i begrænsede mængder.

Men må på jagt i de andre akvarier og hive nogle "tårnbasser" op derfra.

Vil prøve at kigge på udstrømmeren. Men tror desværre ikke jeg kan få den op over overfladen for at skyde vandet nedad. De slanger der kører fra 2250'eren er esktremt fastlåste og ret tykke, så det er faktisk kun det lille udstrømmerstykke man kan ændre retningen på. Slangernes hårdhed og størrelse (og akvariet) levner ingen mulighed for, at hæve udstrømmeren op over overfladen. Det er også derfor jeg nævner muligheden for at putte en "svag"/lille cirk. pumpe ned ved bunden.

Men som jeg læser det, så kunne en større cirkulation ved bunden måske gøre en forskel??

Jeg har intet imod f.eks. at placere en lille cirk, pumpe nede i akvariet, med f.eks. en svamp på indsugningen (af sikkkerhedsmæssige årsager) Akvariet er ikke et pryd akvarie længere, men opfattes udelukkende, som et akvarie der skal fungere optimalt til 2 fisk, dog gerne uden de nævnte gener for fiskene.

Jeg har faktisk overvejet helt at droppe spandfiltret og gå over til en Hmf løsning, som mange jo bruger - men Hr. Wander bryder sig ikke om synlige filtermåtter i stueakvarierne Problemer med bundlag - jeg er så træt af det 107245 og har på trods af en kæmpestor sort filtermåtte som vi købte af Ole sidste år, ingen erfaring med den slags filtrering.

Mht. lys Jørn - takker for input. Rørerne er skiftet i sept md. 09 i forbindelse med omlægningen. Men det vil jeg helt klart have i baghovedet. Ville dog mene at de burde have en holdbarhed, længere end 1/2 år.

Er glad for, at høre det med luftboblerne/gasserne Ole. Altså at vandet kan optage/klare lidt "vulkanudbrud" i ny og næ, uden at vandet bliver forgiftet, sålænge filtret/pumpen bare er kørende.

Igen tak for input. Jeg vil igen i dag foretage vandskift, fjerne de klamme fremmedlegemer, finde nogle snegle, måske gafle en ancistrus hun fra et andet akvarium, måske flytte den enlige Trigla og sætte Trigla parret i, som skal gå der fremover.

Udstrømmeren vil jeg forsøge at dreje nedad, så må vi se hvad betydning det har for overfladebevægelsen.

Overvejer derudover, at smide vores lille indvendige UV filter på midlertidigt for, at se om det skulle have en effekt. Men igen det er jo at behandle problemet, ikka at forstå imødegå det fremover. UV er noget vi kører med meget sjældent i få tilfælde af svæv, eller mistrivsel hos nytilkommne fisk.
Tilbage til toppen Go down
http://www.wander.dk
Sponsored content
Problemer med bundlag - jeg er så træt af det Empty
IndlægEmne: Re: Problemer med bundlag - jeg er så træt af det   Problemer med bundlag - jeg er så træt af det Icon_minitime

Tilbage til toppen Go down
 
Problemer med bundlag - jeg er så træt af det
Tilbage til toppen 
Side 1 af 1

Forumtilladelser:Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
 :: Akvarieforum :: Generelt-
Gå til: